nedeľa 7. decembra 2014

Bezlepkové lokše

Hlavná lokšová a kačacia sezóna sa síce už skončila, no nedá mi nepodeliť sa s recetom na bezlepkové lokše:) Lokše bez lepku sme robili viackrát a snažíme sa ich stále vylepšovať, aby chutili ako "normálne" a myslím, že sa nám to darí, pretože hostia nespoznali rozdiel:)

Recept na lokše asi pozná každý, je úplne jednoduchý:
500 g múky
1 kg zemiakov
trošku soli
masť na potretie

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme, postrúhame, zmiešame s múkou a vypracujeme cesto. Z cesta si spravíme šulec s priemerom cca 6 cm, odkrajujeme z neho asi 1-1,5 cm hrubé kúsky,ktoré vyvaľkáme na čo najtenšiu lokšu. Pečieme na rozhriatej platni z oboch strán.

Pri bezlepkových lokšiach je ale asi najdôležitejšia múka. Múku Mantler používame najmä na pečenie, keďže má trošku orieškovú arómu. Z pohánkovej múky sa nám lokše zdali byť tvrdé. Teraz sme vyskúšali Univerzálnu zmes od Schär-u a boli úplne super.
Tak dobrú chuť!:)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára