nedeľa 14. decembra 2014

Bezlepkové perníky z pohánkovej múky

Tieto perníky robím už pár rokov. Minulý rok som ich prvýkrát vyskúšala robiť z bezlepkovej múky Mantler. Boli super, ale popukané. Tento rok som vyskúšala pohánkovú múku a myslím, že sa fakt vydarili. Robila som z dvojitej dávky a máme ich fakt, že veľa, čiže jedna dávka pravdepodobne stačí:)

Takže recept:
250 g práškového cukru
3 celé vajíčka
3 lyžice medu
80 g masla
spolu zohrejeme pod bod varu (nesmie sa to začať variť, lebo vajíčko začne tuhnúť:)), keď zohrejeme pod bod varu odložíme z ohňa a pridáme malú lyžičku sódy bikarbóny a malú lyžičku škorice. Ja pridávam aj lyžičku perníkového korenia (z obchodu), je to potom viac aromatickejšie. Všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme 500 g pohánkovej múky. Vznikne hmota, ktorá vôbec nebude vyzerať, že sa niekedy bude dať vyvalkať:) Cesto ale treba odložiť aspoň na hodinu do chladu. Potom vyvaľkáme na tenko cca 3 mm a vykrajujeme perníčky formičkami. Na plechu ic h potrieme rozšľahaným vajíčkom. Perníčky sa trochu nafúknu, tak ich kladieme ďalej od seba. Perníky sú hneď mäkké a nestvrdnú! Veselé Vianoce a dobrú chuť!:)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára